9 spôsobov ako získať kontrakt

9 spôsobov ako získať kontrakt

26.02.2016

Existujú prípady, ktoré ľudia považujú celý život za ťažké. Vyjednávanie zmluvy je jedným z nich. Ide o emocionálne vyčerpávajúci proces. Za častým neúspechom stojí najmä fakt, že ľudia robia rovnakú chybu.

 

Existujú prípady, ktoré ľudia považujú celý život za ťažké. Vyjednávanie zmluvy je jedným z nich. Ide o emocionálne vyčerpávajúci proces. Za častým neúspechom stojí najmä fakt, že ľudia robia rovnakú chybu.

Mať správny prístup je najspoľahlivejšia karta, ktorú môžete vyložiť na stôl. Ak robíte všetko, čo je vo vašich silách, je naozaj možné dosiahnuť čo chcete. Oplatí sa vyskúšať odľahčiť situáciu humorom, najmä ak ide „do tuhého“. Vždy majte na pamäti pozitívny prístup, pretože sa potrebujete u potenciálneho obchodného partnera zapísať v dobrom svetle. No ľudia pri uzatváraní zmlúv zabúdajú práve na to.

Ak nemáte skúsenosti s vyjednávaním, inšpirujte sa radami:

 

1. Nikam sa neponáhľajte.
Nepísané pravidlo hovorí, že zmluvy, ktoré sú podpísané bez dlhšieho premýšľania patria medzi najmenej vyhovujúce. Mnoho ľudí kvôli nechuti vyjednávať túto časť radšej preskočia. Prvá zásada je nič neunáhliť. Konečný výsledok bude za investovaný čas bude stáť.

 

2. Získajte profesionálnu pomoc.
V prípade, že viete, čo chcete zmluvou dosiahnuť, no neviete ako to „dať na papier“, poraďte sa s právnikom. Ak sa vo vyjednávaní cítite ako doma, nemali by ste podceniť právnu stránku zmluvy. Najmä ak neovládate aktuálne zákony. Vedomie o tom, že všetky údaje v zmluve sú chránené zákonom vám dodá viac odvahy pri vyjednávaní.

 

3. Vždy začínajte s najdôležitejšími údajmi.
Už pri opise faktov, ktoré pre vás majú najväčší význam sa môžete dovtípiť, či má druhá strana záujem. Ak nenájdete žiadnu odozvu na vami poskytnuté informácie, nestrácajte čas opisom podrobností.

 

4. Fóbia z vyjednávania
Na obavy zo situácie, ktorá nastane pri stretnutí s obchodným partnerom, vplýva mnoho faktorov. Jedným z nich je možnosť, že ste šli do vyjednávania s príliš veľkým sústom. V tomto prípade odporúčame urobiť krok späť. Pustite sa do jednania o menej významné zmluvné vzťahy. Menej stresu a napätia z dôležitosti situácie vás naučí ako ustáť vážnejšie debaty.

 

5. Prepočítavajte. 
Aké veľké úsilie potrebujete vynaložiť? Mali by ste mať konkrétnu predstavu. Opýtajte sa partnera na informácie, ktoré potrebujete na vykonanie rozhodnutia.

 

6. Neváhajte dvíhať telefón

Všetci prijímame e-maily, ktoré vďaka neosobnosti ukrývajú skutočné zámery odosielateľa. Ak ste z informácií zmätení, nebojte sa zavolať partnerovi! Vyhnete sa tak úplnému nepochopeniu a zlyhaniu ešte predtým, ako získate šancu na vysvetlenie.

 

7. Pochopte významnosť chýb.
Nestresujte sa. Všetko je možné vyjednať. Berte si poučenie z predošlých skúseností, hoci zmluvy, ktoré sa vám podarí uzavrieť sa budú líšiť. Prediskutovanie problémových častí vás urobí odolnejším. Aj tu platí pravidlo, že netreba chodiť okolo „horúcej kaše“. Ak cítite, že vám v tom bránia právnické schopnosti, poraďte sa s odborníkom.

 

8. Nájdite si skúšobnú osobu
Užitočnou radou je vyskúšať svoje zručnosti vopred na zvolenej osobe. Vyjednávajte s manželkou či kamarátmi, aby ste zinscenovali moment, keď sa stretnete so skutočným obchodným partnerom. Znížite tým šance na prekvapujúce okolnosti počas stretnutia.

 

9. Odôvodňujte
Robte výskum a dávajte kvalitné dôvody. Získavajte informácie od odborníkov z odvetvia. Svojimi vedomosťami zvýšite nielen svoje sebavedomie, ale aj ohúrite partnera.

 

Rada na záver je nikdy nepodceniť koniec vašej hry. Neviete čo nastane ďalej? Ako veľmi chcete uzavrieť partnerstvo? Čo presne ste ochotní poskytnúť ako protihodnotu? Nedajte sa tlačiť časom a všetko zvažujte a kalkulujte. Precízne si nalinkujte svoje kroky.

 

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299