5 + 1 chýb, ktorých sa vodiči často dopúšťajú

5 + 1 chýb, ktorých sa vodiči často dopúšťajú

22.01.2022

Vlastniť vodičský preukaz, auto a vydať sa na cestu je snom mnohých. Šoférovanie si však vyžaduje určité zručnosti a skúsenosti. Nielen mladí, ale aj skúsení vodiči sa môžu niekedy pomýliť. Na cestách je bezpečná jazda veľmi dôležitá a omyly, ktorých sa vodiči dopúšťajú, môžu viesť k nehode.

 

Viete, ktorých chýb sa vodiči dopúšťajú najčastejšie?

1. Rýchlosť

Typickým príkladom sú uponáhľaní vodiči, ktorí sú schopní pridať na plyn, aby predbehli jedno auto. Dodržiavať povolenú rýchlosť však má svoj význam. Kto jazdí príliš pomaly, vytvorí za sebou dlhu kolónu. Naopak rýchla a agresívna jazda môže často viesť k dopravným nehodám.

 

Tip: Bezpečnosť na cestách by mala začať už od mala. Viete, ako vychovávať deti k zodpovednosti a samostatnosti?

2. Nepozornosť

Nevenovanie sa jazde je extrémne rizikové. Mnoho vodičov sa venuje svojim mobilom, odpovedajú na hovory, sledujú sociálne siete, namiesto toho, aby venovali pozornosť premávke. Takáto nepozornosť môže veľmi rýchlo zapríčiniť nehodu a ohroziť život nielen samotného vodiča, ale aj iných účastníkov cestnej premávky.

3. Nedostatočný odstup

Ďalšou častou príčinou dopravných nehôd býva nedodržanie bezpečnej vzdialenosti. Niektorí vodiči jazdia nalepenie na nárazníku iného vozidla a na takúto chybu doplatia aj ostatní. Takouto jazdou však nikto nič nezíska a niekedy môžu byť' následky prípadnej zrážky tragické. Aj auto potrebuje na zastavenie dostatočne dlhú brzdnú dráhu.

4. Slabá predvídavosť

Ani predvídanie nie je silná stránka mnohých šoférov. Na to, aby ste vedeli v aute dobre predvídať, si potrebujete nejaký ten kilometer odjazdiť a niekedy na ceste nemusí rozhodovať ani to, kto má prednosť. Najmä mladí vodiči majú s predvídavosťou problém a riadia sa tým, kto má právo. Je potrebné sledovať aj autá z vedľajších ciest a sledovať treba celú premávku okolo seba. Je to lepšie ako prípadná zrážka.

 

Tip: Nezabudnite sa vybaviť auto reflexnými prvkami pri slabej viditeľnosti. 

5. Chýbajúce znalosti

Autoškola nie je všetko a ako sme spomínali, šoférovanie si vyžaduje vedomosti a skúsenosti. Neovládať pravidlá cestnej premávky a nepoznať dopravné značky sú často kameňom úrazu. Aj v meste a na dedine je dôležité vedieť o pravidle pravej ruky a prednosti vozidla prichádzajúceho sprava. Niektorí na to však zabúdajú.

Okrem toho by mal každý vodič ovládať základné technické parametre, prvky na palubnej doske a jazdné vlastnosti (svojho) auta a tomu prispôsobiť jazdu.

 

Viete, čo signalizujú kontrolky v aute?

6. Panika

Niektorí vodiči veľmi rýchlo spanikária, alebo sa vystresujú. Nech sa deje čokoľvek, čo by vás mohlo priviesť do zmätku alebo hnevu, nestojí to za to. Zachovať pokoj a rozvahu vždy a za každých okolností je dôležité pre zabezpečenie bezpečnosti na cestách


Dominika Blchová, SEO služby a copywriting

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299