10 najlepších alternatív rastlinného mlieka

10 najlepších alternatív rastlinného mlieka

06.06.2021

Rastlinné mlieka sa konzumovali už po celé storočia a v rôznych kultúrach. Ich popularita však za posledných pár rokov vzrástla. Prečo si našli obľubu u ľudí? A aké druhy rastlinného mlieka máte na výber?

Existuje veľa dôvodov, prečo ľudia siahnuť po rastlinných mliekach či už z dôvodu výživovej hodnoty, zdravej stravy pre dlhovekosť, menšieho vplyvu na životné prostredie alebo vylúčenia alergénov na laktózu, či iných alergií na mlieko a mliečne výrobky.

Sójové mlieko ako klasická alternatíva mlieka

Sójové mlieko, stále najobľúbenejšie rastlinné mlieko a jediná alternatíva mlieka, ktorá prirodzene obsahuje podobné množstvo bielkovín ako kravské mlieko, asi 3 g na 100 ml. Mnoho výrobcov dokonca obohacuje sójové mlieko o vápnik a ďalšie vitamíny, ako sú B12, B2, D a A. K dispozícii je v rôznych príchutiach, ako je vanilka, čokoláda alebo banán.

Mandľové mlieko

Mandľové mlieko má ľahkú orieškovú chuť a je ideálne na prípravu zdravých raňajok. Z výživového hľadiska sa mandľové mlieko úplne líši od sójového alebo mliečneho mlieka. Má menej kalórií a oveľa menej bielkovín. Domáce mandľové mlieko však môže byť zdrojom vápniku, ak sa v ňom použije dostatok mandlí.

Kokosové mlieko ako skvelá voľba na varenie

Kokosové mlieko na varenie je zvyčajne dostupné v plechovkách. Je ideálny na varenie a pečenie a dodáva jedlu lahodnú chuť. Svoje využitie nájde v mnohých receptoch od kari po zeleninové polievky, smoothies, pudingy až po zmrzlinu. Kokosové mlieko na pitie v škatuli, je skvelé do kávy alebo do cereálií.

Kešu mlieko je nováčik medzi rastlinnými mliekami

Kešu mlieko má miernu orieškovú chuť a je vhodné na varenie aj pečenie. Obsahuje menšie množstvo tuku, a preto môže byť skvelou voľbou pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu. Kešu mlieko má len asi dva gramy sacharidov na pohár. Je vhodný na použitie ako mlieko do kávy. 

Ryžové mlieko je najlepšou voľbou pre alergikov

Z výživového hľadiska ryžové mlieko, neponúka oproti iným rastlinným mliekam veľa výhod, až na to, že je to jedno z naj hypoalergénnejších mliek, ktoré sú k dispozícii, a preto je obzvlášť vhodné pre ľudí s alergiami a neznášanlivosťou na laktózu. Ryžové mlieko má vysoký obsah uhľohydrátov, ale málo tukov, bielkovín a ďalších výživných látok, ak nie je o ne dodatočne obohatené. Počas spracovania sa sacharidy rozdelia na cukry, čo dáva ryžovému mlieku typicky sladkú chuť bez pridania cukru.

 

Ďalšie rastlinné mlieka sú:

  • orieškové mlieko,

  • konopné mlieko,

  • makadamové-orechové mlieko,

  • ovsené mlieko, 

  • špaldové mlieko

Vyhľadavávanie

Sociálne siete


Fatal error: Uncaught exception 'Gss_Response_Exception' with message 'Cannot send headers; headers already sent in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php, line 564' in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php:299 Stack trace: #0 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(317): Gss_Response_Abstract->canSendHeaders(true) #1 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php(744): Gss_Response_Abstract->sendHeaders() #2 /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/App.php(117): Gss_Response_Abstract->sendResponse() #3 [internal function]: Gss_App->shutdown() #4 {main} thrown in /www/v/i/u71096/public_html/library/Gss/Response/Abstract.php on line 299